Oplevering Europa’s eerste duurzame Isolatiewoningen

In 2016 is Zaanderwijk Bouw gestart met de bouw van 14 innovatieve, circulaire en duurzame woningen van Rockwool. Het innovatieve concept Rockzero is samen met Woningcorporatie Elkien (20000 vhe’s) in Leeuwarden in het plan Tolhuizen tot haar recht gekomen. Zaanderwijk heeft als bouwer het bouwproces ontwikkeld en het innovatieve concept vormgegeven als complete woningen. Bouwen zonder bestek! Het bewijs staat er, een woning met een Rc-waarde van 8,5.

Specifieke kenmerken van het concept zijn, dampopen, brandveilig, luchtdicht en van natuurlijke materialen. De verwarming is deels opgelost met infrarood panelen. Waarbij de verwachting is dat de woningen zichzelf “warmhouden”. De daken zijn volledig afgewerkt met hoogwaardige zonnepanelen. De woning levert hiermee een vermogen van zo’n 9600 Kwh aan elektriciteit op. Ruimschoots voldoende voor een groot gezin om volledig NOM++ te leven. Naast de zeer speciale technische kenmerken kent het project ook een esthetische uitzondering. De gekozen gevelbeplating van Rockpanel is deels uitgefreesd met een mooie afbeelding van de Friese Elfstedentocht waarbij de kopgevels voorzien zijn van het beroemde “Elfstedentocht kruisje”. Zaanderwijk heeft de woningen ook gebouwd aan de beroemde Bonkefeart in Leeuwarden. De plaats waar de beroemde woorden “It giet oan” zorgen voor de start en finish van deze wereldberoemde tocht der tochten.

De samenwerking tussen fabrikant, corporatie en bouwer is in alle opzichten uniek te noemen. Rockwool fabrikant van steenwoloplossingen heeft in die zin samen met Zaanderwijk wat innovatie hoog in haar vaandel heeft staan, de juiste corporatie gevonden om de traditionele bouwcultuur te veranderen.

De opening werd donderdag 15 juni gerealiseerd door middel van een mini symposium waar Marjan Minnesma van Urgenda, Okke Spruijt van OnderhoudNL, Jan Willem van de Groep; bedenker en initiator van de Stroomversnelling en Jaap van Leeuwen van de Woonbond hun visie op de hedendaagse problematiek rondom energie, circulair, cultuur in relatie tot de toekomst konden overbrengen. Aansluitend plaatsten Volker Christmann (Sr. Vice President Central Europe Rockwool), Mia Schaafsma (Manager Strategie & Omgeving woningcorporatie Elkien) en Fred Braaksma (Directeur/Eigenaar) van Zaanderwijk een vruchtbare boom bij de voor verder onderzoek vrijgehouden woning in de voortuin. Vruchtbaar omdat er per direct al voor de bewoners van de overige woningen een tegoedbon aan de takken hing.

De partijen gaan de toekomst in met het begeleiden van de nieuwe bewoners om te kijken hoe het geheel wordt ervaren en hoe het energievraagstuk zich ontwikkelt. En daarbij zijn er plannen voor een volgende fase waarin wederom keuzes ter discussie staan en voor innovatie gegaan wordt. Het plan Tolhuizen is inmiddels omgedoopt tot Kien City Lab wat garant staat voor verandering en vernieuwing.